Gençlerin Kendilerini İşlerine Adamış, Sağlıklı Bireyler Olarak Yetişmelerini Sağlamalıyız

Kang Bing

 

China Daily'nin eski Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Kang Bing'in China Daily için kaleme aldığı yazının Türkçe çevirisini yayımlıyoruz. Türkçeye Emrah Zorba çevirdi.

 

China Youth Daily (Çin Gençlik Gazetesi) tarafından kısa süre önce yapılan bir ankete göre, ankete katılan gençlerin yaklaşık yüzde 53,3'ü dil ve iletişim becerilerinin son birkaç yılda azaldığını söyledi. Anketörlerin sadece 1.333 gençle görüştüğü ve katılımcıların geçmişleri hakkında fazla bilgi vermediği göz önüne alındığında, bu türde yapılan yüzlerce anketten sadece bir örnek olan bu çalışmanın ciddiye alınmaması gerekirdi. Ancak sonuç, büyük ölçüde halkın duygularını yansıttığı için Çin'de hem ana akım hem de sosyal medyada hararetli tartışmalara yol açtı. 

Bazı gazetelerin muhabirleri, bu hoş karşılanmayan olgunun nedenlerini bulmak için uzmanlarla görüşüyor. Bazı gençler anket sonuçlarının gerçeği yansıtmadığını savunurken, bazıları da genç yetişkinlerin dil becerilerindeki düşüşten Çin'in sınav odaklı eğitim sistemini sorumlu tutuyor. Diğerleri ise bu üzücü durum için akıllı telefonları suçluyor. 

Eleştirilere bir ölçüde katılma eğilimindeyim. Akıllı telefonların kötü etkilerine işaret etmekten çekinmeyeceğim. Gençlerin akademik yüklerini hafifletmek için okul dışı kitapları okumaya daha az zaman ayırmalarından duyduğum endişeyi dile getiren birkaç köşe yazısı yazdım. Bir keresinde kalabalık bir metro vagonundaki yolcuların yüzde 99'unun -belki de tek istisna bendim- akıllı telefonlarına yapışmış olduğunu gördüğümde kendi kendime mırıldandım: "Bütün bir nesil bu şeytani cihaz tarafından mahvedilecek."

Eğitimcilerimiz, genç yetişkinlerin akıllı telefon kullanımının dil becerilerindeki düşüşün ana nedeni olduğunu varsayarak, daha fazla kitap okuyabilmeleri ve dil becerilerini geliştirebilmeleri için öğrencilere daha az ödev vermek ve öğrencilerin kampüse girer girmez telefonlarını teslim etmelerini zorunlu kılmak gibi bir dizi önlem aldı.

Sözde sınav odaklı eğitim sistemini değiştirmek imkânsızdır çünkü her yıl üniversite giriş sınavına girenlerin hepsi dört yıllık lisans programlarına kabul edilmemektedir. Sistemin mükemmel olmadığını biliyoruz ancak hiçbir şeyin daha mükemmel olmadığını da kabul etmek zorundayız.

Eğilimleri tersine çeviremeyeceğimize göre, onlarla birlikte var olmaya çalışmalıyız. Benim gibi mutsuz ruhlara, genç yetişkinlerin dil becerilerindeki düşüşün başlıca sorumlusu akıllı telefonlar olsa bile, bekle ve gör tavrını benimsemelerini öneriyorum. Bekle ve gör derken, beklemekten başka bir şey yapmamayı kastetmiyorum.

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, öğrencilerin akademik yükü yıllar süren çabaların ardından azaltıldıktan sonra, okul çocukları arasındaki miyopluk oranı azaldı ve fiziksel uygunlukları iyileşti. Ancak günümüzde öğrencilerin okuldan sonra kitap okumaya daha fazla zaman ayırdığına inanmak için bir ankete ihtiyacımız yok.

Daha az mı okuyorlar? Hayır diyor birçok genç. Aslında daha fazla okuduklarını, ancak bunun kağıda basılı kitaplardan değil, elektronik cihazların ekranlarından olduğunu savunuyorlar. İletişim becerilerine gelince, arkadaşlarıyla "internet dili" ve eski nesillerin anlayamayacağı emojiler kullanarak iletişim kurarken kendilerini daha rahat hissettiklerini savunuyorlar. Yalan söylemediklerine inanıyorum.

Sorun, çevrimiçi bilgilerin genellikle parçalı olması, güvenilir olmaması veya iyi düzenlenmemiş olması, bazı durumlarda ise hiç düzenlenmemiş olmasıdır. Bu da sosyal medya platformlarında okuduklarının çoğunun ya da büyük bir yüzdesinin söylentiler, sağlıksız içerikler, yanlış bilgiler ve kötü yazılmış parçalar olabileceği anlamına geliyor. Yapabileceğimiz şey, internet patronlarından ve uygulama platformlarından içeriklerini geliştirmek için daha fazla yatırım yapmalarını ve söylentileri ve tüm sağlıksız şeyleri silerek ve kötü yazılmış parçaları düzenleyerek daha sıkı bir izleme ve gözlem yapmalarını istemektir.

Bilim ve teknoloji hayatı değiştirebilir. Yapay zekâyı teşvik ettiğimiz ve robotların hemşire olarak bize baktığını gördüğümüz bir dönemde, gençlere ve onların değişen okuma alışkanlıklarına karşı daha hoşgörülü olmamız gerekebileceğini biliyoruz. Şu anda yapabileceğimiz şey, genç yetişkinlerin ekranlarında okudukları şeylerin onların gerçekten büyümelerine yardımcı olmasını sağlamaktır.

 

Güncel
Etiketler
Çin; gençlik; teknoloji;